Italiensk mad - opskrift

Til personer

Det italienske køkken er verdenskendt for den gode smag og kvalitet. Næsten ligegyldig hvor på kloden man befinder sig, er det muligt at opstøve en italiensk restaurant. Fordi den italienske mad er så populær, har mange restauratører valgt at promovere sig som italienske for at øge deres salg. Italiensk mad er dog andet end pizza og pasta. Det italienske køkken byder også på fantastiske supper, oste, brød mv.

Mange italienske opskrifter er flere hundrede år gamle, og er helt igennem italienske. Typiske ingredienser der forbindes med det italienske køkken er basilikum og oregano - og hvem kunne lave nogen kødsovs uden disse fatale krydderier? Når ovenstående er sagt, ville det være på sin plads lige kort at nævne, at tomaten (som jo er en hovedingrediens i mange italienske retter) faktisk først kom til Italien i det 16 århundrede. Ligesom kartoflen, kom tomaten med opdagelsen af den nye verden.

Pasta, som de fleste unægtelig forbinder med Italien, kom faktisk originalt fra Asien. Italienerne tog de nye ingredienser til sig, og ingredienserne er gennem flere hundrede år blevet inkorporeret i den italienske madtradition. Netop opfindsomhed og nytænkning er kendetegnende ved italiensk mad. Tiramisu er faktisk en moderne ret, skabt ved at kombinere lokale specialiteter med kaffe og cognac og er helt igennem italiensk i sin bearbejdning.

Italiensk hverdagsmad består almindeligvis af pasta eller fisk. Det italienske køkken opererer typisk ikke med en stor hovedret, men med flere mindre retter af lige stor betydning. Til fest- eller selskabsmad serveres typisk anti-pasti (fx lufttørret parmaskinke), appetitvækkere, primi piatti (fx en suppe eller en pasta ret). Derefter følger en secondi (typisk fisk eller kød) og til sidst en dolci (desert fx tiramisu).

Kødet er ofte tilberedt i raffinerede former, fx carpaccio og stracetti, og spises som udgangspunkt i begrænsede mængder.

Snyd ikke dig selv for de italienske lækkerier, der som oftest også er ganske populære hos både børn og gæster.


Forslag til


Kopiering af opskrifter eller artikler fra siden er strengt forbudt, og beskyttet af copyright - All Rights Reserved 2013-

Navigation

Sociale medier